İshal ve kusma vakalarında neler yapılmalı?

Hem yüksek hava sıcaklıkları hem de gerekli hijyenin sağlanamaması nedeniyle ishal ve kusma vakalarında artışlar meydana gelebiliyor. Her yaş grubunda görülebilen bu vakaların genel sebepleri arasında yenilen gıdalar veya enfeksiyon gibi sorunlar yer alıyor. Kusma ve ishal vücutta ciddi bir su kaybına neden olduğundan sıvı takviyesi bu durumlarda büyük önem taşıyor.

SAĞLIK - 3 ay önce

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Yurdaer ÖZMEN, “İshal ve kusma genellikle 5-8 gün sürer. Bu süreyi aşan vakalarda kesinlikle hastaneye başvurulması gerekmektedir. Su veya bolca sıvı tüketmek genellikle yeterli görülse de sıvı takviyesi tek başına hastalığın vücutta yarattığı tahribatı ortadan kaldırmak için yeterli değildir. Bu gibi durumlarda elektrolit tozu da kullanılabilir.” diyor.

Hem çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen bulaşıcı hastalıklar arasında ishal geliyor. Genellikle 5 günde ishal belirtileri ortadan kalkarken daha şiddetli seyreden ve iyileşme eğilimi görülmeyen vakalarda doktor kontrolü gerekiyor. Hafif ishal durumunda çeşitli gıdalarla rahatsızlık önlenebilirken uzun süreli ishal durumunda ise serum takviyesi gibi çözümler de rahatsızlığın kontrol altına alınması için gerekebiliyor. 

İshal ve kusma şikâyeti bulunanların yapmaması gerekenler

Katkı maddesi içerin meyve suyu veya gazlı içeceklerin tüketilmesinden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Dr. Mehmet Yurdaer ÖZMEN, “Özellikle 2 yaş altı çocuklarda ishal ve kusma vakaları daha yakından takip edilmeli. İshal yetişkinler ve çocuklarda genellikle 5-8 gün sürüyor. Bu süreçte lif oranı yüksek, asitli veya yağ oranı yüksek gıdaları tüketmek şikayetlerin artmasına neden olabilir.” dedi.

Hangi gıdalar ishale iyi geliyor?

Bazı gıdaların ishale iyi geldiğini söyleyen Dr. ÖZMEN, “Bu gıdalar arasında; muz, elma püresi ve pirinç en çok bilinenler arasında yer alıyor. Ayrıca, nişastalı ve düşük lifli gıdalar da bu vakalarda tüketilebilir. Yoğurt, balık ve et gibi gıdalar da ishal sürecinde özellikle tercih edilmesi gereken besinler arasında bulunuyor.” diyor.

Hastalığın bulaşmasını önlemek için ne yapmalı?

İshal ve kusmanın bulaşıcı bir hastalık olduğuna da dikkat çeken Dr. Mehmet Yurdaer ÖZMEN, “Oldukça bulaşıcı olan ishalin yayılımını engellemek için hijyene önem vermek gerekiyor. Bunun için ellerin sıkça sabunla yıkanması, giysi ve yatak örtülerinin yüksek ısıda temizlenmesi, klozet, lavabo gibi hastalığın bulaşmasının kolay olduğu yerlerin temiz tutulması ve havlu, çatal, bıçak gibi eşyaların paylaşılmaması gerekiyor.” açıklamasında bulundu.
 Elektrolit tozu kullanmak faydalı olabilir
Dr. Mehmet Yurdaer ÖZMEN, “Bu vakaları kontrol altına almak için alınması gereken önlemlerin başında bol su tüketimi geliyor. Fakat, su içmek tek başına ishal ve kusmanın vücutta yarattığı tahribatı önlemek için yeterli değil. Bu gibi durumlarda elektrolit tozu kullanmak da faydalı olabilir. Hastalık neticesinde vücutta sıvı ve elektrolit eksikliği meydana geliyor. Sıvı kayıplarında sadece su ve tuz almak işe yaramayabilir. Çünkü tuz içerisinde yer alan sodyumun bağırsaklardan emilimi, diyare ve aşırı sıvı kayıplarında bozuluyor.” diyor.
Elektrolit takviyesinin önemine vurgu yapan Dr. ÖZMEN, “Elektrolit sıvısı kullanmak, vücudun su kaybının önlenmesi için ihtiyaç duyulan elektrolitlerin yerine konulmasına destek olurken, elektrolit sıvıları içeriklerindeki çinko ise bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna da katkıda bulunur. Bu sebeplerden çinko ve magnezyum ile zenginleştirilmiş elektrolit takviyesi kullanımı oldukça önemlidir.” şeklinde sözlerini sürdürdü. 

Haber: Mehmet Reyhanlı

Haftanın Öne Çıkanları

Hatay’da deprem Kilis’te de hissedildi

2024-08-04 00:09 - GÜNDEM

Turistik doğu treni yola çıktı

2024-08-06 15:35 - GENEL

Kilis’te taze peynirin kilosu 150 TL’ye düştü

2024-08-02 14:37 - YEREL

MHP Kilis Milletvekili Demir: ‘’TOKİ konutlarının hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum’’

2024-08-02 16:16 - YEREL

Kilis’te tandır ekmeği rağbet görüyor

2024-08-02 14:53 - YEREL

MTA raporları açıklandı: 7.5 büyüklüğünde deprem olabilir

2024-08-03 21:49 - GÜNDEM

Kendi elleriyle vatandaşlara Aşure ikramı yaptı

2024-08-02 15:37 - YEREL

Milletvekili Demir, İl Müdürünü tebrik etti     

2024-08-05 15:57 - GÜNDEM

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Beştepe’de toplandı

2024-08-05 17:04 - GÜNDEM

MEB valiliklere yazı gönderdi

2024-08-08 16:23 - EĞİTİM

İlgili Haberler

KOAH Günü etkinliği düzenlendi

15:22 - SAĞLIK

ÇİMEN: “2025 YILI BÜTÇESİ MEMUR VE EMEKLİLERİ MEMNUN EDECEK ŞEKİLDE REVİZE EDİLMELİDİR”

14:52 - SAĞLIK

İşitme engelli karı-koca, aynı anda hayata kulak verdi

12:22 - SAĞLIK

Hüseyin Özcan: “Sağlık çalışanlarımız her şart ve koşulda özverili bir biçimde görevlerini ifa etmektedirler”

11:16 - SAĞLIK

Bakan Memişoğlu: “Kötü niyetli ülkelerdeki insanlara bile sağlık hizmeti verebilecek kapasitedeyiz”

15:38 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, Merhum Bedri İnce Tahtacı’yı Vefatının Yıl dönümünde rahmetle anıyorum

15:47 - POLİTİKA

KOAH Günü etkinliği düzenlendi

15:22 - SAĞLIK

ÇİMEN: “2025 YILI BÜTÇESİ MEMUR VE EMEKLİLERİ MEMNUN EDECEK ŞEKİLDE REVİZE EDİLMELİDİR”

14:52 - SAĞLIK

Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması’nın 4’üncüsü düzenlenecek

14:50 - YEREL

Kilis Belediyespor'un golcüsü Eren Demiray "Gollerimle taraftarlarımızı büyülemeye devam edeceğim"

14:46 - SPOR