ALAADDİN ÖZKAR "KİLİS YÜREKLİ MÜCAHİTLERİN ŞEHRİ "
GENEL -
4 yıl önce
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Kilis İl Başkanı Alaiddin Özkar, 7 Aralık Kilis'in düşman işgalinden kurtuluşun 99. Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Kilis’in her zaman yürekli mücahitlerin ve unutulmaz kahramanların yuvası bir şehir olduğunu dile getirerek sözlerine başlayan Özkar, mesajını şu sözlerle sürdürdü: “Kilis, Kuvayi Milliye ateşinin ilk kıvılcımının çakıldığı aziz şehrimizdir. Aslan Bey, Kartal Bey, Şehit Sakıp, Saraç Mehmet Çavuş gibi daha isimlerini sayamadığımız birçok milli kahramanımız, bölgenin milli mücadelesinin başlatılmasına ön ayak olan Mustafa Kemal Atatürk'ün çizdiği doğrultuda hareket ederek, şehrimizi düşman işgalinden kurtarmıştır.
Gelin o tarihe kısa bir yolculuk yapalım: “Yıldırım Orduları Komutanı olarak Halep'te bulunan Mustafa Kemal güney bölgelerini savunmak için bölge halkını düşmana karşı silahlandırmayı düşünmektedir. Bunun içinde Kilis'i ve Adana'yı dolaşmak incelemek kararındadır. Atatürk, 28 Ekim 1918 tarihinde dönemin kaymakamı İbrahim Bey'e Kilis'e geleceğini haber verip "şehrin ileri gelenlerini ve eşrafını kaymakamlıkta toplayınız" diye bir telgraf gönderir.
Ancak bu telgraf henüz Kilis Kaymakamlığına ulaşmamıştır. Vatanlarını, bayraklarını, namusları, kentlerini düşman saldırısından kurtarmak için Kilisli gençler Yahudi Mezarlığı tabir edilen yerde beklemektedirler. Bu sırada bir otomobil sesi duyulur. Otomobilin süzülen ışıkları çetelere doğru iyice yaklaşmaktadır. Bir ses duyulur: "Dur, teslim olun, inin aşağıya bakalım!"
Otomobilde kurtuluş savaşımızın büyük dehası meydan muharebelerinin büyük ustası, tarihi yapan ve yazan, muzaffer Başkomutan Kemal Atatürk'ün bulunduğundan Kilisli çeteler habersizdir. Atatürk'ün yaveri Cevat Abbas Bey, derhal silahını çekerek önlerini kesen gruba çevirir. Ancak o bir kez daha yanılmamıştır. Cevat Abbas Bey'e silahını yerine koymasını söyleyerek otomobilden aşağı inmesini söyler. Atatürk'le karşısındaki gencin gözleri birbirini süzmektedir. Evet, Atatürk ün karşısındaki genç, O'nun Çanakkale cephesinden tanıdığı yakın silah arkadaşı Saraç Mehmet Çavuş'tur. Kader, iki silah arkadaşını bu defa başka bir cephede yan yana getirmiştir.
Saraç Mehmet, Paşa'sını görünce heyecanlanır. Hazır ola geçerek tekmilini verir: "Burhan oğlu Saraç Mehmet Çavuş. 1311, Kilis, buyurun komutanım."
Mustafa Kemal Paşa, Mehmet Çavuşu selamlayarak tekmilini alır. Çeteleri başına toplar. Burada ne yaptıklarını, neden silahlı olduklarını sorar. Çetelerden aldığı cevap onun için pek şaşırtıcı değildir. Anadolu'da düşlediği heyecan gerçekleşmeye başlamıştır. Bir ulus kadını ile, çoluğuyla, çocuğuyla uyanmaktadır. Ve "Ya istiklal ya ölüm" parolası ateşlenmiştir.
Kilis hükümet konağında o gece yapılan toplantıda, bizzat Mustafa Kemal'in verdiği emirle Kilis garnizonunda bulunan 1000 kadar silah ve cephaneler Yüzbaşı Ziya Bey tarafından sivil halka dağıtılır. Kilisliler tarihe Kuvva-yı Milliye olarak geçecek bu örgütün kurulmasını sağlayan ilk kent olarak ne kadar gururlansa yeridir. Kilis kaymakamlığında Mustafa Kemal'in başkanlığında yapılan toplantıda kurulacak direniş örgütünün çalışma stratejisi de belirlenir. Geceyi Kilis'te geçiren Mustafa Kemal Adana'ya gitmek üzere kentten ayrılır.
Büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk, daha sonra 28 Ekim 1918'de Kilis anılarını tarihe şöyle aktaracaktır: "Halep'te gördüğüm vaziyet karşısında sağlam bir Türk toprağına ayak basmadan düşmana karşı koymanın hemen hemen imkânsız olduğunu iyice anlamıştım. 40 asırlık Türk Yurdu düşman eline bırakılamazdı. Şimdi ilk ayak bastığım Türk şehrindeki bu uyanıklığa cidden hayran kaldım. Ve bir daha iman ettim ki bu millet asla ölmeyecektir. Var olun aziz Kilisliler!.."
Bu duygu düşüncelerle Kilis’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yıldönümü kutluyor, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve şükranla bir kez daha yad ederek, canları pahasına bize bıraktıkları bu vatanı koruyacağımıza and içiyoruz.” Ahmet Ateş
Haftanın Öne Çıkanları
İlgili Haberler
Günün Manşetleri